"דרך שווה" – בעיקר למרבים בנסיעות

רפורמת המחירים בתחבורה הציבורית עומדת להיכנס לתוקפה ב'שבוע שחל בו' תפגע בעיקר במשתמשי קווי הנסיעה בתוך העיר בתדירות 'בינונית'. זאת בעקבות העלאת התעריף לנסיעה בודדת מ-2.5 ל-5.5 ₪ וביטול הנחת 'ערך הצבור' בכרטיסי ה'רב קו' * מעבר לכך – רוב תושבי העיר שאינם משתמשים ב'ישומונים' – לא יוכלו (לפחות בנתיים) ליהנות מהמחיר הזול ביותר בחישוב החודשי של נסיעותיהם * מאידך – מוזילה הרפורמה את מחירי הנסיעה למרחקים ארוכים: 16 ₪ בלבד למירון וצפת לעומת 33.5 ₪ כיום, 16 ₪ לאופקים, נתיבות ותפרח – במקום 21 כיום * כל מה שחשוב וכדאי לדעת על "דרך שווה" כולל 'מפת מרחקים' בקו אווירי – לגזור ולשמור

 

לאחר דחייה של שלושה חודשים, עומדת רפורמת התעריפים בתחבורה הציבורית הנושאת את השם "דרך שווה" להיכנס לתוקפה ביום שני, ד' במנחם אב, (1.8.22 למניינם).

רפורמה זו מבטלת לחלוטין את ההנחות שהיו מקובלות מאז הקמת המדינה לרוכשי 'נסיעות מראש' שניתנו בעבר לרוכשי כרטיסיות ובשנים האחרונות, מאז הנהגת כרטיסי ה'רב קו' – למי שהטעין את כרטיסו ב'ערך צבור.

מעבר לכך – היא קובעת 'מחיר אחיד' לכל הנסיעות, בכל הקווים המקומיים והאזוריים, עם חלוקה לפי מרחקי ק"מ. עד מרחק של 15 ק"מ – יעלה מעתה 5.5 שקלים לנוסע 'רגיל', כזה שאינו זכאי להנחה בגין גילו כגון נוער ואזרחים ותיקים, או מצבו המיוחד (כגון בעל תעודת נכות). שינוי זה מעלה את מחיר הנסיעה המקומית בעיר ביותר מפי 2 (מ-2.5 ש"ח לנסיעה עירונית קצרה ל-5.5 ₪) מחד גיסא ובמקביל מוזיל בחצי שקל את הנסיעות לפתח תקווה, לבני ברק ולאזורים מסוימים בתל אביב ואזור גוש דן מתשעה שקלים כיום ל-5.5 שקלים.

"הצעת השימוש באופציית 'חופשי יומי' (12.5 ש"ח ) ו'חופשי ארצי' (225 ₪ ללא נסיעות ברכבת ו-255 ₪ כולל נסיעות ברכבת) משתלמת רק למי שמרבה בנסיעות" אומרים עסקני התחבורה הציבורית בעיר. "מי שנוסע בתדירות בינונית ומטה בתוך העיר או לערי הסביבה, כמו בני ברק, פתח תקווה ותל אביב – ישלם עם כניסת הרפורמה לתוקפה – סכום חודשי גבוה יותר מזה ששילם עד כה".

אגב, בני 75 ומעלה יוכלו לנסוע בחינם בתחבורה הציבורית באמצעות פרופיל זהב-קו החדש בכרטיס הרב-קו. בני 75 ויותר שאין ברשותם כרטיס רב-קו יוכלו להנפיק כרטיס חדש ללא עלות. אלו שבכרטיס הרב-קו שלהם טעונה יתרה כספית יוכלו לקבל החזר בעמדות "על הקו".

 

עסקני התחבורה מתריעים גם על העובדה שהרפורמה בצורתה הנוכחית מתעלמת כמעט לחלוטין מרוב בני המגזר החרדי. אלו, מתנזרים בהוראת מרנן ורבנן גדולי ישראל, משימוש בטלפונים ניידים שאינם כשרים ולפיכך אינם יכולים להשתמש ב'יישומונים' (אפליקציות) השונות הקיימות. הסיבה: היישומונים הללו מאפשרים למשתמשים "זיכוי בדיעבד", לפי התעריף הזול ביותר, של נסיעותיהם בכל חודש (במקרה בו משתמש נסע באותו יום/ חודש אחרת ממה שתכנן בעת הטענת הכרטיס, בסוף החודש הוא יזוכה בחשבון  האפליקציה שלו, בתעריף הנמוך). לעומת זאת, ציבור הנוסעים החרדי שימשיכו להשתמש בכרטיסי ה'רב קו' בהם הנסיעות משולמות מראש, ללא קשר ישיר לביצוען בפועל, לא יזוכו כמתבקש, באופן אוטומטי. "חבל מאד שבהוראת שרת התחבורה נעצרה הפקתו של כרטיס 'רב קו חכם' שהיה אמור להעניק 'דרך שווה' גם לבעלי מכשירי טלפון כשר – דבר אותו התחיל ויזם בפועל סגן שר התחבורה לשעבר הרב אורי מקלב (דגל התורה)".

"הרפורמה מטיבה מאד עם המרבים בנסיעות, בעיקר למרחקים ארוכים. הדוגמא הבולטת ביותר לכך היא הוזלת מחירי הנסיעה הבודדת מאלעד למירון וצפת מ-33.5 ₪ כיום ל-16 ₪ בלבד, או מאופקים, נתיבות תפרח או מרכסים, קריית אתא וחיפה מ-21 ₪ כיום ל-16 ₪" אומרים המומחים וממליצים 'לחשב מסלול מחדש' לקראת כל נסיעה ובעיקר – נסיעות משפחתיות, כדי להקטין ככל האפשר את העלויות.                       

 

דילוג לתוכן