תושבים בחלקה העליון של העיר מתלוננים על הפשפשים הפוקדים את סביבתם בהמוניהם בשעות הערב * המשרד להגנת הסביבה: "אין הדברה יעילה כנגד החרק הנמשך לאור. מומלץ לכבות את התאורה בקרבת דלתות וחלונות" * הערכה מעודדת: המטרד צפוי לחלוף תוך 10 ימים
אורחים לא קרואים הפוקדים כבר יותר משבוע את חלקה העליון של העיר בהמוניהם – הפכו למטרד לתושבים המתגוררים שם. מדובר בפשפשים שחורים, הנקראים בלשון העם 'חומייני' ש"מטילים אימתם" כבר למעלה משבוע, בצורה בלתי נסבלת, בחלקים רבים מהעיר. המצב הגיע עד כדי כך שאחד מבעלי עסקי המזון, סיפר כי הוא נאלץ להקדים את סגירת החנות שלו עם רדת החשיכה, כדי למנוע מהחרקים 'נחיתה לא מתוכננת' היישר בתוך המוצרים הנמכרים על ידו.
"יצאתי למרפסת ופתאום אני רואה שכל הרצפה מלאה חרקים, חלקם מתים. זה מגעיל ומעביר צמרמורת בכל הגוף. התקשרתי למספר מדבירים שאמרו שאין מה לעשות נגדם. כרגע אני לא יוצא למרפסת" מתאר תושב האזור.
מבדיקת "קוראים אלעד" עולה כי מהמטרד הזה סובלים, בצורה משמעותית גם ערים נוספות המצויות בקו ה'שפלה' כמו אלעד. בשכונת פסגות אפק בראש העין מתלוננים התושבים על 'מתקפות' דומות של אותו חרק, הקרוי בעגה המקצועית 'פשפש סרחן' ובלשון עממית זכה לכינוי 'חומיני', כאשר יש הטוענים כי מוצאו מאירן.
מנהל אגף לוחמה במזיקים במשרד להגנת הסביבה, ד"ר אורי שלום, אומר כי הסרחנים נמשכים בהמוניהם למקורות תאורה ולמקורות מזון ומים וריכוזם הגדול מפיץ ריח שאינו נעים, ומכאן נגזר שמם בעברית. רבים מהם מעבירים את חייהם מתחת לקרקע וניזונים מחלקי צמח תת-קרקעיים כגון שורשים ולכן הם מצוידים ברגלי חפירה בעלות זיפים קשים. הוא הוסיף כי עד היום לא נמצא פתרון הדברתי לסוג זה של חרק וכל הפתרונות שנוסו נתגלו כלא אפקטיביים, אלא רק כנגד מצבורים של החרק המגיעים באמצע היום.
עם זאת חשוב לציין כי הסרחנים אינם מהווים סכנה בריאותית, כיוון שאינם עוקצים ואינם מעבירים מחלות. ניסיון העבר מלמד כי לקראת סוף הקיץ, התופעה תלך ותפחת, עד שתעלם כליל.
לדברי ד"ר שלום, הדרך היעילה ביותר למנוע את בואם היא להנמיך את עוצמת התאורה בסמוך לבית, או לחילופין להציב תאורה חזקה מרוחקת מהבית שאליה ימשכו הסרחנים. כן מומלץ לשמור על חלונות מרושתים ולדאוג לאטום סדקים ופתחים למניעת כניסת החרק לבית. במידה ונכנסו לבית, לטאטא אותם או לשאוב אותם עם שואב אבק.
בשיחה עם הר' איזק לוי, מנהל אגף חזות העיר הוא אומר כי "אנו מודעים לנושא וממליצים לנהוג בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה. אנשי מקצוע עימם שוחחנו מסבירים כי ה'חומייני' מגיע בגלים ולהערכתם, הגל הזה צפוי לחלוף בתוך כ-10 ימים. בנתיים, לצערנו כאמור, אין הדברה שמסייעת למיגורם אולם במקרים של גילוי ריכוזי חרקים באמצע היום – יש לעדכן את המוקד העירוני, בטלפון 108".