בָּאַהֲבָה שֶׁאָהַב רַבִּי אָשֵׁר אֶת הַתּוֹרָה

המונים מתושבי העיר ליוו למנוחות את הגאון הגדול רבי אשר דויטש זצוק"ל, מראשי ישיבת פוניבז' * שביבים מתולדות חייו של גאון התורה המופלא שאלפי תלמידים שהלכו לאורו

המונים מתושבי העיר ובהם רבים מתלמידי ישיבת פוניבז' ורבים מבני התורה באלעד, השתתפו ביום שני במסע הלוויתו הכואב של הגאון הגדול רבי אשר דויטש זצ"ל, מראשי ישיבת פוניבז', שהרביץ תורה באלפי תלמידים בגאונות אדירה, בעומק הסוגיות ובכל מכמני תורה, במשך עשרות בשנים וכל  חייו היו מסכת אחת של אהבת תורה ושקיעות בלימוד בצורה מעוררת השתאות.

הגאון רבי אשר הכהן דויטש נולד בכ"ה כסלו תש"ו, לאביו הרה"ג ר' בנימין זאב הכהן דויטש זצ"ל, שהיה מנאמני ביתו ויד ימינו של מרן הרב מפוניבז' רבי יוסף שלמה כהנמן זצ"ל, בהקמת וביסוס ישיבת פוניבז' ומוסדותיה בארה"ק. כמו כן כיהן כמנהל מוסד "בתי אבות" של ישיבת פוניבז'.

בגיל צעיר נכנס ללמוד בישיבת פוניבז' לצעירים, שם נתחבב מאוד על רבותיו ראשי הישיבה. לאחר מכן עלה ללמוד בישיבת פוניבז', כאשר במהירות התפרסם שמו, כאחד מטובי העילויים

סיפור מדהים שח הגאון רבי חיים ברמן שליט"א, גדול השקדנים בישיבת פוניבז', כי בהיות ר' אשר רק בן 17, עסקו בישיבה באחת מהסוגיות החמורות, ומרוב עמלו איבד ר' אשר את הכרתו על הסטנדר למשך זמן מסוים, ומשהעירוהו מעלפונו המשיך לעסוק בסוגיא בדיוק מאותה נקודה בה עסק קודם עלפונו. אדם כי ימות באוהל כפשוטו.

במהלך שנותיו נתחבב מאוד על ראשי הישיבה זצ"ל, ביחוד על מרן ראש הישיבה הגראמ"מ שך זצ"ל, שראה בו כלי מחזיק ברכה, והועידו לאחד ממרביצי התורה. ר' אשר שראה במרן הגרא"מ שך זצ"ל את מורו ורבו המובהק, שבכל מהלך חייו שאל אותו על כל  דבר קטן כגדול .

בקרב תלמידי פוניבז' מפורסם כי לאחר נישואיו הגיע ר' אשר להקביל את פני רבו מרן הגראמ"מ שך זצ"ל בחג הסוכות. מרן זצ"ל שאל את ר' אשר: "מה אתה עושה כאן"? ר' אשר השיב לתומו כי הוא בא להקביל פני רבו ברגל. הרב שך ענה מידית "אתה יושב ולומד, אתה פטור מזה"!!! ובאמת כפסק רבו הפסיק ר' אשר להגיע בימי הרגל לביקור חג אצל הרב שך.

לאחר פטירת מרן הגרא"מ שך זצוק"ל עמד בראש קבוצת תלמידים שערכו את שיעורי מרן ראש הישיבה. כמו כן היה קרוב לרבו מרן ראש הישיבה הגאון רבי שמואל רוזובסקי זצ"ל, כשלאחר פטירתו של הגר"ש זצ"ל, היה שותף בעריכת כתביו ושיעוריו והוצאתם לאור. בנוסף עסק הגאון ר' אשר זצ"ל והגיה בין השאר את ספרי מרן הגאון רבי דוב לנדאו שליט"א "זכר טוב" ו"זכר דבר".

בהיותו בן 18 ובעידוד מרן הגרי"ש כהנמן קבע חברותא בסדר שלישי עם הגאון רבי אליעזר דינר גאב"ד עדת ישראל, במסכתות עירובין, חולין ועוד מסכתות שלא נלמדות בסדר הישיבתי, חברותא שהמשיכה כמעט ארבעים שנה.

בט"ו בשבט תש"ל נישא לרבנית מרים תחי' בת הגאון ר' רפאל אייזנברג זצ"ל כשהם מקימים בית של תורה וחסד במושגים מיוחדים ונדירים, שרבים מהם לא נודעו. ביתם היה ידוע כבית שפתוח לרווחה לכל נצרך. כשבמהלך השנים אף אימצו מספר ילדים. הרבנית תחי' שימשה כתומכת לידה בבית החולים מעייני הישועה, כשכל בני ברק יודעים כי הרבנית זמינה לצורכי היולדות בכל שעות היממה.

לאחר נישואיו המשיך ללמוד בכולל של ישיבת פוניבז', שם נודע כאחד מאריות שבחבורה. שמו נישא בכל עולם התורה כאחד מגדולי הלמדנים והידענים בכל מרחבי הש"ס.

בגיל צעיר מאוד שימש ר"מ בישיבת בית אהרן בירושלים, בראשות הגר"א זורייבין זצ"ל, לצידו של יבלחט"א ראש הישיבה הגר"א פלדמן שליט"א זקן ראש הישיבות בארה"ב. במהלך השנים הרביץ תורה באמירת 'חבורות' בישיבת מיר בירושלים ובכולל פוניבז'. במשך תקופה מסר שיעורים כללים ו'חבורות' בישיבת "כנסת יצחק" בחדרה.

הגר"א דויטש זצ"ל התפרסם בין השאר בידענותו העמוקה בהלכות ריבית, והיה מוסר במוצש"ק שיעורים בפרק "איזהו נשך" בהלכות ריבית החמורות אליבא דהלכתא. כשרבים העוסקים בסוגיות חמורות אלו ואף מעניקים הכשרים של "היתר עסקה" לעסקים, כגון קופות גמ"ח, בנקים וכדומה נועצו בו.

הגר"א דויטש זצ"ל דקדק במצוות ובמיוחד במצוות ד' מינים בהידור ובדקדוק רב שנים ארוכות היה מברר את פרטי מצוות ארבעת המינים  בעומק עם גדולי הת"ח הבקיאים בכשרות ארבעת המינים  והכניס הגר"א דויטש זצ"ל בציבור המדקדקים את ההקפדה על שילוש ההדסים ואת פרטי דיני 'חוט המקיף' כפי שקיבלו גדולי תלמידי החזון איש משמו של החזו"א.

בשנים הראשונות לייסוד ישיבת בית מתיתיהו התבקש על ידי הגאון רבי ברוך ויסבקר זצ"ל, ראש הישיבה, למסור שיעורים כלליים בישיבתו. הגר"א דויטש זצ"ל בהוראת רבו מרן הרב שך זצ"ל הורה לו לסרב. לאחר תקופה ביקשו הגר"ב ויסבקר זצ"ל לכהן בישיבתו כר"מ והגר"א דויטש זצ"ל עלה שוב לבית מרן הרב שך זצ"ל שהורה לו שוב לסרב. הגר"ב ויסבקר זצ"ל הגיב: הבנתי, "הרב שך שומר אותך לישיבת פוניבז".

בשנת תשמ"ח מונה הגר"א דויטש זצ"ל, על ידי  מרן הגראמ"מ שך זצ"ל, בהחלטה משותפת יחד עם נשיא הישיבה הגאון רבי אברהם כהנמן זצ"ל, לכהן כר"מ בישיבת פוניבז'. שם החל למסור שיעורים כסדרן, במקביל לכך מסר ראש הישיבה 'חבורות' לבני הקיבוץ.

שיעוריו נודעו בעולם התורה, בחריפותם ובעמקותם. טובי המוחות התייגעו בהבנת דבריו.

מספר תלמיד: "החשבונות העצומים בעומק הסוגיות של ר' אשר, לא היו רק בסברות למדניות, אלא גם בביאור פשוט ב"מה רש"י בא לומר במילה הזו". כולם הכירו את גאונותו, אבל לא כולם ידעו כמה הוא ייקר כל דקדוק וכל תוספת חשבון.

בכל שעות היממה סדר יומו היה עמוס וגדוש בלימוד חברותות עם תלמידים מהישיבה, עמם היה עוסק ראש הישיבה בסוגיות הנלמדות בישיבה. יודעי דבר סיפרו כי בשעות הלילה המאוחרות, היה נראה מחביא תחת הגמרא, ספרים בחכמת הח"ן, כשהוא מעמיד פנים כעוסק בסוגיות הש"ס. אחת החברותות היתה עם העסקן הרפואי רבי אלימלך פירר יו"ר ארגון "עזרא למרפא". מידי בוקר היה לומד עם הגר"א דויטש זצ"ל כשעתיים. הרב פירר אף נועץ עם הגר"א דויטש זצ"ל בשאלות רפואיות שעלו על שולחנו.

בשנה וחצי האחרונות חלה הגר"א דויטש זצ"ל במחלה הנוראה ובס"ד נראה היה שהתאושש. לפני כחצי שנה התגלתה אצלו המחלה שוב, אז החל פרק מיוחד של מסירות נפש, של "לולי תורתך שעשועי אז אבדתי בעניי", כשהגר"א דויטש אינו פוסק מסדרי לימודיו, והרבצת התורה .

הגאון זצ"ל חרף חולשתו לא ויתר על אף חברותא החל מהחברותא עם הרב פירר בשעות הבוקר המוקדמות, דרך הכנת השיעור בישיבה, לימוד עם חבורות תלמידים, ומשעות הצהרים עד אמצע הלילה חברותות שונות שכל חברותא היא בנושא אחר בש"ס. לא בכל יום הצליח לסיים את הלימוד מפאת חולשתו. אחד החברותות סיפר כי בימים האחרונים למד איתו אף שהיה אחרי יום טיפולים קשה ובחולשה גדולה. כשהחברותא העלה סברא ענה לו ר' אשר: "כן, זה הריטב"א, אבל אין לי כוח עכשיו". אולם רגע לאחר מכן אמר לו הגר"א "בוא נדבר על זה עכשיו"…

 

חלקים מתורתו של הגר"א דויטש זצ"ל זצ"ל, יצאו במהלך השנים לאור עולם על ידי תלמידיו. בהם הספר "שערי ריבית" משיעוריו בישיבת מיר על הלכות ריבית. כמידי סוף זמן היה יוצא "קונטרס שיעורים" על המסכתות מסדר נשים ונזיקין, משיעורים שמסר בישיבת פוניבז'. סדרת הספרים "זרע הילולים שיעורים בסדר זרעים ועוד. ועוד עשרות חיבורים וקונטרסים שהוציאו תלמידיו ושומעי לקחו.

הגר"א דויטש זצ"ל הותיר אחריו את אחיו הגדול,  הגאון רבי ברוך שמואל לרפו"ש ראש ישיבת באר מרדכי מראשי ישיבת קול תורה, אחיו רבי יעקב שליט"א מחשובי הת"ח בירושלים, אחיו רבי מרדכי שליט"א.

כן השאיר הגר"א זצ"ל בנין וחתנין רבנן, וביניהם בניו היקרים תושבי עירנו, ראש הכולל הרב הגאון רבי שמואל שליט"א והרה"ג רבי יהודה שליט"א ואלפי תלמידים שהלכו לאורו. יהי זכרו הגדול ברוך.

 

דילוג לתוכן