בתום עבודת הכנה של חודשים ארוכים בלשכת ראש העיר משרד התחבורה אישר בשורות משמעותיות לעיר:
ביצוע מחלף נחשונים יוקדם, רכבת על גלגלים תחבר את אלעד לסירקין
בנוסף: משרד התחבורה יממן את שידרוג צומת הכניסה לעיר שתהפוך לצומת כניסה גם לאיזור התעסוקה (צומת X) * ההשקעות בסך כולל של כ-800 מליון ₪ * אלה הבשורות הטובות שיצאו בתום סבב פגישות ושיחות עם צמרת משרד התחבורה * ראש העיר: "מדובר בפרויקטים מרכזיים שיהוו "פריצת דרך ויביאו בע"ה פתרון מהותי לבעיות התחבורה".
השעון מראה על השעה 6:30 כשמאיר יוצא מביתו ברחוב רבי שמעון בן שטח. הוא מתניע את רכבו, פונה לרחוב רבי יהודה הנשיא, ותוך שתי דקות בלבד – הודות לצומת הרחב והמחודש שהחליף את צומת ה-T הישן – הוא כבר מחנה את רכבו בחניון מגדל רייסדור שבמתחם משולש העסקים של אלעד. "איזה יופי שסוף סוף אפשר להגיע בלי פקקים", הוא מחייך לעצמו.
בקומה -1 של המגדל, בית הכנסת כבר הומה אדם. "בוקר טוב", מברך אותו דוד, שותפו למשרד עורכי הדין בקומה ה-15. תפילת שחרית מתנהלת בנעימות, ויהודה מביט דרך החלונות הגדולים אל הנוף המתעורר של מתחם העסקים התוסס.
"יש לי פגישה בפתח תקווה ב-9:00", הוא מספר לדוד אחרי התפילה. "אקח את ה-BRT מהתחנה המרכזית של המתחם ישר לתחנת המטרו בסירקין. משם זו נסיעה של 12 דקות לפתח תקווה".
דוד מהנהן: "מדהים איך השתנתה התחבורה פה. זוכר שפעם היית נוסע שעה וחצי לכל כיוון?".
מאיר יורד במעלית למפלס הרחוב, שם כבר מחכה ה-BRT החשמלי והשקט בתחנה המעוצבת. הנסיעה במסלול הייעודי שלו חלקה, ותוך 6 דקות הוא כבר בתחנת המטרו בסירקין. המעבר בין אמצעי התחבורה חלק – כרטיס הרב-קו שלו תקף לכל אמצעי התחבורה במטרופולין.
בצהריים, אחרי הפגישה המוצלחת, מאיר מחליט לחזור דרך תחנת הרכבת הכבדה שנבנתה בסמוך למחלף נחשונים. "אני אוהב מדי פעם לגוון את הדרך", הוא מהרהר לעצמו. הרכבת מגיעה בדיוק בזמן, והנסיעה נעימה. מהתחנה למשרד זו הליכה של חמש דקות דרך הטיילת המוצלת שמחברת את תחנת הרכבת למתחם העסקים.
במשרד מחכה לו יום עמוס של פגישות. ממגדל רייסדור נשקף נוף מרהיב של המתחם כולו – מגדלי המשרדים המודרניים, הגינות המטופחות ביניהם, ושביל האופניים שמתפתל לאורך הרחובות. בסוף יום העבודה, מאיר יורד שוב לבית הכנסת לתפילת מנחה. הפעם המניין מורכב בעיקר מעובדי ההייטק ממגדל פלאזה הסמוך. "קשה להאמין שפעם היה פה שטח ריק, ובכבישים בעיקר עמדו", הוא חושב לעצמו ומתיישב לשיעור הקצר שלפני התפילה.
פתרון מקיף
התיאור הנחמד והכמעט אוטופי הזה, אם יתגשם בע"ה, בתוך כ-5-6 שנים, יהיה בהחלט "פריצת דרך משמעותית שתשנה את חיי התושבים בעיר" – כפי שאמר ראש העיר הרב יהודה בוטבול השבוע כשסקר את הבשורות הטובות עליהן סוכם בתום מרתון פגישות עם בכירי משרד התחבורה. האחרונה והמכרעת שבהם התקיימה לפני שבועיים במטה שרת התחבורה בירושלים, בהשתתפות מנכ"ל המשרד, מר משה בן זקן, מנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ, מנכ"ל רכבת ישראל משה (שיקו) ז'אנה, ובכירי רשות המטרו. השרה רגב עצמה, בשינוי של הרגע האחרון, נעדרה מהפגישה, בעקבות ההצבעה בקבינט על הסכם הפסקת האש עם לבנון/ החיזבללה.
בכירי משרד התחבורה, בראשות המנכ"ל משה בן זקן, נענו לשורת בקשות דחופות שהגיש בפניהם ראש העיר הרב יהודה בוטבול. ההחלטה הדרמטית ביותר: הקדמת הקמת מחלף נחשונים לתוכנית החומש הקרובה, 2026, בהשקעה של כ-800 מיליון שקלים.
המחלף החדש (שהיה אמור להתבצע על פי התוכניות שהוכנו במשרד התחבורה בשיתוף משרד האוצר -בתוכנית החומש 2031) יספק לא רק פתרון תחבורתי לאלפי העובדים הצפויים להגיע למתחם העסקים החדש Elad Business Triangle, אלא גם מענה ל-5,000 יחידות הדיור שעתידות להתווסף לעיר במסגרת הסכם הגג. "זהו תיקון חיוני שלא מספיק נלקח בחשבון עד כה. הפעם", מדגיש ראש העיר, "הקדמנו תרופה למכה והבטחנו שהפיתוח העירוני יגיע יחד עם המענה התחבורתי המתאים".
המתחם, שיוקם בין הכבישים 444, 6 ו-471, צפוי לכלול 1.2 מיליון מ"ר של שטחי תעסוקה במגדלים בני 20 קומות, עם יציאה ישירה לכביש 6 ותחנת רכבת בסמוך.
מתוך אותה ראייה אסטרטגית, שבאה לידי ביטוי גם בתחום התחבורה הציבורית, כשהתברר לראש העיר שאלעד "איחרה את הרכבת" (תרתי משמע) בכל הנוגע להארכת קו המטרו המתוכנן מסירקין לכיוון העיר, פעל הרב בוטבול במהירות לגיבוש חלופה יעילה. התוצאה: קו "רכבת על גלגלים" (BRT) יחבר את תחנת המטרו בסירקין עם מרכז העסקים החדש והעיר אלעד.
מערכת ה-BRT, שתופעל באמצעות כלי רכב חצי-אוטונומיים, תנוע על מסלול ייעודי ותספק פתרון מהיר ויעיל להסעת המונים. מדובר בחלק מפרויקט ארצי בהיקף של 20 מיליארד שקל, כאשר הקווים הראשונים צפויים להתחיל לפעול על תשתית קיימת כבר בעוד שנתיים-שלוש. הקווים המורכבים יותר, שדורשים התאמות ובנייה ייעודית, צפויים להיות מושלמים עד שנת 2032. חשוב לציין כי ה-BRT ייתר גם את חלק מהקווים הפנימיים בעיר, כאשר על פי התוכנית, הרכבת תעבור ברחוב יהודה הנשיא לכל אורכו.
יום בשורה
בצוות העירייה שהשתתף בפגישה נכחו, לצד ראש העיר, מנכ"ל העירייה שי נתן, גזבר העירייה נחום ברכר, הפרויקטור בנצי אזצי, רמ"ט ראש העיר מרדכי בר מוחא ומנהל לשכת ראש העיר שמעון סוויסה.
בפגישה, בה השתתפו גם מנכ"ל נתיבי ישראל ניסים פרץ ומנכ"ל רכבת ישראל משה (שיקו) ז'אנה, אושרו גם פתרונות מיידיים: שינוי בתזמון הרמזורים בצומת נחשונים, שדרוג צומת הכניסה לעיר בעלות של כ-20 מיליון ש"ח, והפיכת צומת ה-T ברחוב יהודה הנשיא לצומת ארבע זרועות.
כמו כן, הוחלט על השלמת מסוף התחבורה ביציאה העליונה מהעיר, הקמת מסוף תחבורה נוסף באזור התעסוקה, ותוספת קווי אוטובוס לשיפור השירות לתושב. במקביל אושר עקרונית שינוי שם כביש 4711 ל"דרך מרן", על שם מרן הגר"ע יוסף זצ"ל, והנושא יעלה לדיון רשמי בוועדת השמות של משרד התחבורה.
"אני בטוח שזהו יום בשורה אמיתי לתושבי אלעד", אומר ראש העיר הרב יהודה בוטבול. "הפרויקטים שאושרו מהווים מענה מקיף לאתגרי התחבורה בעיר. חשוב היה לנו לוודא שהפעם אנחנו מקדימים את המענה התחבורתי לצמיחת העיר, ולא להיפך. במקביל לתוכניות ארוכות הטווח, אנחנו פועלים להקלה מיידית על התושבים, כולל מתן עדיפות לגל ירוק ליוצאים מכיוון העיר אלעד מערבה. זו חשיבה כוללת שמתייחסת הן לטווח המיידי והן לעתיד".
תוצאות בשטח
ואכן, השינויים בשטח כבר מתחילים להיראות: החלו עבודות חישוף ראשוניות במגרש הסמוך לעיר, והעבודות על צומת הכניסה צפויות להתחיל בחודשים הקרובים. במקביל, צוותי העירייה כבר פועלים בשטח – נערכות בדיקות וספירות תנועה בצומת נחשונים, במטרה להביא לפתרון מיידי לעומסי התנועה.
פתרון נוסף שיקל על התחבורה הציבורית בעיר ונבדק כעת הוא הקמת עוד מסוף תחבורה נוסף באזור התעסוקה המתוכנן (מעבר לכביש 444). הקמתו תאפשר תפעול יעיל יותר של מערך התחבורה הציבורית המתפתח. לצורך תכנון מיטבי של המערכת החדשה, סוכם על הקמת צוותי עבודה משותפים למשרד התחבורה ולעירייה, שיתכננו את התוואי המדויק של רכבת ה-BRT ואת השילוב המיטבי בין כל מרכיבי מערך התחבורה.
לצד הפרויקטים הגדולים, הצוות המקצועי של העירייה יתחיל בימים הקרובים בעבודה אינטנסיבית מול משרד התחבורה ליישום כלל ההחלטות שהתקבלו בפגישה. "עמדנו על יצירת מענה מקיף לאתגרי התחבורה בעיר, אך אנחנו לא מחכים לסיום הפרויקטים הגדולים", מדגיש ראש העיר, "כל שיפור, ולו הקטן ביותר, שיכול להקל על התושבים – מקודם כבר עכשיו".