המכרז להקמת המע"ר פורסם בפעם השלישית עם שינוי מינורי למדי במחיר

לאחר שלמכרז הקודם לא הוגשה אפילו הצעה אחת, לעומת 6 ההצעות הכשרות שהוגשו למכרז הראשון

למרות הדשדוש בענף הנדל"ן בחודשים האחרונים נוכח העלאת הריבית על ההלוואות בכלל והמשכנתאות בפרט, ברשות מקרקעי ישראל בטוחים כי 'מתחם העסקים הראשי' של העיר, המוכר יותר בשמו המקוצר מע"ר, בו אמורים להיבנות כ-30 אלף מ"ר למשרדים, כ-15 אלף מ"ר נוספים למסחר ו-460 יחידות דיור, שרובם אמורים להימכר לצרכן במסגרת 'מחיר מטרה' – עדיין מהווה 'אטרקציה נד"לנית' של ממש. זאת למרות שלמכרז הקודם שפרסמה הרשות, לפני כחצי שנה, לא הוגשה אפילו הצעה אחת…

עובדה: מחירי המינימום של הקרקע והפיתוח הכלולים במכרז החדש (השלישי במניין בשנה וחצי האחרונות) שפירסמה הרשות נמוכים באופן מינורי למדי מאלה שהופיעו במכרז הקודם, שכאמור לא הוכיח את האטרקטיביות שלו והוא עומד על 364.3 מיליון שקלים, לעומת 365 מיליון ₪ במכרז הקודם. במכרז הראשון, בסדרה, ראוי לציין, עמד 'מחיר המינימום' הנדרש על 455 מיליוני שקלים וההצעה הזוכה עמדה על שיא חריג של 602 מיליון ₪.

למגינת לבם של אנשי רשות מקרקעי ישראל, 3 החברות שחברו יחד והציעו את המחיר האסטרונומי הזה – "אשל הירדן יזום ובנין", "מגדלי הורוביץ" ו"תל-אביב – מקסיקו השקעות" – לא העבירו את יתרת התשלום ע"ס 562 מיליון השקלים שהיו אמורים להעביר לקופת המדינה תוך פרק הזמן שבו היו אמורים לעשות זאת על פי תנאי המכרז והמכרז נפסל, כאשר לאחר מכן הם אף זכו, בסיוע בית המשפט, בהחזר רוב השקעתם.

"מחיר המינימום הגבוה שנדרש ע"י משרד השיכון לא היה ראלי במכרז הקודם ובוודאי שלא במרכז הנוכחי, שהתפרסם כשהענף כולו נמצא ב'הקפאה' אומר הר' פיני מנדה, מיזמי הנדל"ן בעיר. "עוד לפני המכרז הקודם ישבנו עם מספר יזמים ומומחים גדולים ולהערכת כולם השווי של המתחם הוא סביב 260-280 מיליוני שקלים, בהתאמה למכרזים אחרים שנסגרו בעיר לדירות ולמשרדים. אם נוסיף את הקושי בהשגת מימון ואשראי למגרשים בסדר גודל כזה, בסדרי גודל של חצי מיליארד ₪, תוצאות המכרז הנוכחי עלולות להיות זהות בהחלט לאלה של המכרז הקודם. כל תוצאה אחרת תצטרף לרשימת ההפתעות המלוות את המע"ר מאז תכנונו. חבל מאד שברמ"י לא השכילו לחלק את המכרז למספר מגרשים כדי להוריד לחץ וסיכון מהיזמים ולהתאים את 'מחיר המינימום' למצב השוק, כפי שעשו במקומות אחרים, בהם המחיר הזה ירד בכשליש" אומר מנדה.

יו"ר ועדת תכנון ובניה, סגן ראש העיר הרב אברהם שטרן אומר כי "לקבוע אם המחיר הוא ראלי או לא, זה לא מסמכותי. יש בעיר למעלה מ-20 יזמים פעילים ואם הם לא ניגשו במכרז הקודם, יתכן שיש דברים בגו. בכל אופן אנחנו מתקדמים בכל המישורים. להזכירכם, כעת נמצאים בקנה עוד 3 מכרזים שפורסמו לבניית 3 מגדלים של 20 קומות כל אחד, במשולש העסקים. גם אם כרגע הנדל"ן אינו בביקושי שיא, בגלל המצב בארץ, אני מאמין שבעוד תקופה לא ארוכה, כשנראה התאוששות, אלעד תהיה במקום אחר לגמרי".

דילוג לתוכן