מבקר המדינה: "72% ממוסדות החינוך בעיר – ללא נגישות"

בדו"ח שפרסם השבוע מותח המבקר ביקורת על משרד החינוך שהתעלם מבקשות העירייה לתקצב את ההנגשות הדרושות במוסדות החינוך ומצביע גם על העדר נגישות גם בגינות הציבוריות ועסקים * ראש העיר ששם בתחילת דרכו את נושא הנגישות בראש מעייניו מינה יועץ נגישות במשרה מלאה * בנוסף פנה למשרד התחבורה להעמיד 'אוטובוסים נגישים'

"ארבע שנים לאחר המועד הקבוע בחוק לסיום ההנגשה (מאי 2019 למניינם), כמעט בכל הרשויות המקומיות שנבדקו – עיריות אלעד, יוקנעם עילית ועראבה והמועצות האזוריות דרום השרון ומרום הגליל – עדיין יש מוסדות חינוך שאינם מונגשים בהנגשה כללית, הכוללת פיר מעלית, תא שירותים נגיש וכניסה ודרך נגישות. במועד הביקורת (בדיוק לפני שנה) באלעד כ-72% ממוסדות החינוך לא היו נגישים" – כך מתריע מבקר המדינה, מר מתניהו אנגלמן, בפרק המוקדש ל'הנגשת מבנים ושירותים עבור אנשים עם מוגבלויות' בדו"ח הביקורת השנתי שלו על הרשויות המקומיות.

כאמור, המבקר מקבל את טענת העירייה כי התקציב היחיד שהעמיד משרד החינוך לרשותה למטרות הנגשה היה לפני 9 שנים (2015 למניינם) ועמד על סך של 780,000 ש"ח וכי משרד החינוך התעלם כליל מפניותיה החוזרות ונשנות של רכזת הנגישות של העירייה לקבלת תקציבים נוספים. לאחר שהמבקר מותח ביקורת על כך הוא ממליץ למשרד החינוך לבחון מחדש אישור של תקצוב הנדרש לעיריית אלעד, לשם השלמת ביצוע ההנגשה הכללית הנדרשת במוסדות החינוך בעיר שטרם תוקצבו למטרה זו. במקביל – הוא ממליץ לעיריית אלעד לפעול מול משרד החינוך להסדרת התקצוב להשלמת ההנגשה הכללית הנדרשת בכלל מוסדות החינוך בתחומה.

בביקורת שנערכה בבניין העירייה החדש לפני כחצי שנה נמצא כי התאמות הנגישות בו לא הושלמה: "אין חניית נכים, אין הנגשה ללקויי ראייה במעלית ובמדרגות, אין אמצעי לקיבוע דלת הכניסה, חסרים אביזרים בשירותי הנכים ועוד".

"בבדיקה של 3 מבנים מתוך 18 מבנים בעיר, נמצא כי במבנה אחד שדווח כנגיש – שירותי הנכים היו נעולים. במבנה השני שתוכנן להנגשה כבר לפני 4 שנים אין חניית נכים ושירותי נכים ודלת הכניסה לא נסגרה לאט כנדרש. המבנה השלישי, שתוכננה בו הנגשה עתידית לא היה מונגש" מציין המבקר ומוסיף כי "בבדיקה של 3 גנים ציבוריים מתוך 47 מקומות שאינם בניין בעיר, נמצא כי בשניים מהם אין חניית נכים".

בעניין הגנים הציבוריים מגלה הדו"ח כי לפני שנתיים התריעה הנציבות לשוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים על ליקויי נגישות ב-4 גני משחקים והוציאה צווי נגישות שעל העירייה לבצע ולתקן את כל התאמות הנגישות. בתקופת הביקורת, לפני שנה, העירייה טרם סיימה את ביצוע התאמות הנגישות הנדרשות בגני המשחקים והפרה את צווי הנגישות שהוצאו. "על עיריית אלעד להשלים את הנגשת גני המשחקים. כל עוד היא אינה עושה כן, היא עלולה להיות חשופה להגשת כתבי אישום פליליים ואף כתבי תביעה אזרחיים נגדה ונגד נושאי משרה בה בגין הפרתם של צווי הנגישות" מציין המבקר.

המבקר מצטט את תגובת העירייה לממצאים ולפיה "לעירייה הייתה תוכנית עבודה רב-שנתית משנת 2016 למניינם, אשר הוכנה בידי אדריכל וכללה תכנון מפורט לפריסת ביצוע ההנגשה של מבנים, פארקים, דרכים, תחנות אוטובוס וצמתים בתחומה עד לשנת 2021 למניינם. אולם היא לא סיימה את ביצוע ההנגשות בהתאם לתוכניתה זו, וכאשר ניתנה הארכה לביצוע ההנגשה היא הצטרפה אליו ותכננה להנגיש בשנת 2022 למניינם שני מקוואות נוספים וארבעה גנים ציבוריים. עיכובים בהתקשרות עם קבלן לביצוע שיפוץ המקוואות והנגשתם והצורך בעריכת מכרז חוזר הביאו לכך שהיא לא עמדה ביעד ההנגשה ולא ניתן היה להחליף ולהנגיש מקומות אחרים במקומם, כי אלו היו פחות ערוכים להנגשה בזמן קצר.

דו"ח הביקורת מגלה כי לפני שנתיים הסבה רכזת הנגישות של העירייה את תשומת ליבם של 175 גבאי בתי כנסת בעיר לחובת ההנגשה ההחלה עליהם ובקשה שעם סיום העבודות להעביר לידי העירייה אישור "מורשה נגישות" על השלמת הנגשת המבנים.  ק שני גבאים טרחו לעדכן אותה כי בית הכנסת שלהם נגיש וגם זה נעשה בעל פה בלבד. יתר 173 הגבאים לא עדכנו במצב ההנגשה.  לאור זאת ממליץ מבקר המדינה לעירייה "לפעול לקבלת תמונת מצב מלאה בנוגע למצב ההנגשה של כל בתי הכנסת הפועלים במקרקעין שהקצתה ולפרסם מידע זה לציבור. עוד מומלץ לעירייה להנחות את הגורמים המפעילים את בתי הכנסת בתחומה לפעול להנגשתם וכן לבחון הקצאת תקציב ייעודי מטעם העירייה לנושא.

המבקר מתריע על כך שלמחלקת רישוי עסקים בעירייה אין פקחים שיערכו ביקורות בעסקים, לרבות בנושא נגישותם וקורא לעירייה לפעול בהתאם לתפקידיה לאכיפת ההנגשה בעסקים בעיר, בין היתר באמצעות עריכת ביקורות בנושא.

המלצות נוספות של המבקר לעירייה: לכלול בתבחינים שנקבעו במסגרת נוהלי התמיכות התייחסות לנושא ההנגשה ולהקים 'ועדת נגישות' כדי להבטיח את קידום נושא ההנגשה ויישומו בשיתוף אנשים עם מוגבלות. על ההמלצה האחרונה הגיבה העירייה כי "עם היבחרו של ראש העיר החדש, העירייה תשקול בחיוב כינוס ועדה חשובה זו".

בסיכומו של הפרק דורש מבקר המדינה מכל הרשויות המקומיות שנבדקו "לפעול לאלתר להנגשת כל המבנים והמקומות שאינם בניין בתחומן ולתקן את כל הליקויים המפורטים בדוח זה, על מנת לעמוד בתאריך היעד החדש שנקבע – שנת 2026 למניינם, שגם הוא 28 שנים מעת חקיקת חוק שוויון זכויות"…

מהעירייה נמסר בתגובה לדו"ח המבקר: "ראש העיר ששם בתחילת דרכו את נושא הנגישות בראש מעייניו, מינה בימים אלו את מאיר בלומנטל ליועץ נגישות במשרה מלאה, זאת בשונה ממה שהיה עד כה – יועץ ב-15% משרה. כמו כן נפגש ראש העיר השבוע עם 'פורום התושבים המוגבלים' בעיר, על מנת לקדם את נושא הנגישות. ראש העיר הודיע להם כי מעתה תידרש בכל מבנה חינוך חדש התייחסות של יועץ הנגישות וללא אישורו לא יוענק אישור אכלוס, זאת במקביל לביצוע כל תוכניות ההנגשה עליהן התחייבה העירייה. בנוסף, פנה הרב בוטובול למשרד התחבורה בדרישה להפעיל בעיר אוטובוסים עם נגישות.

דילוג לתוכן