המתנדבים שהיו בחזית מנסים לחזור לשגרה

 

יחידת חוסן של איחוד הצלה טיפלה במטפלים

בחזית האירוע, תוך סיכון עצמי גדול, עמדו המתנדבים בעיר, שנחשפו למראות הקשים ונאלצו לתפקד גם תחת החשש שהמחבלים עודם באזור הפארק, ולמרות זאת הם העניקו את הטיפול הרפואי לפצועים ואף הצילו את חייהם.

במהלך השבוע האחרון הם קיימו פגישות כדי לחזק את עצמם ולראות איך מתמודדים עם הטראומות שנותרות לאחר האירוע.

בארגון איחוד הצלה הבינו לפני כמה שנים וכלקח מאירועים שונים ברחבי הארץ כי הטיפול בנפש האדם חשוב לא פחות מטיפול בגופו.

הארגון העמיד יחידה שלמה של אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש, פסיכולוגים ותרפיסטים לצד מתנדבים מן השורה שהוכשרו כיצד להעניק סיוע נפשי ראשוני בזירות קשות. כיצד לדבר עם אמא שבנה התינוק נחנק וכעת עובר החייאה. כיצד לטפל באופן ראשוני בעדי ראיה שחזו באירועים קשים.

מתנדבי יחידת חוסן פועלים לצד ויחד עם החובשים הרגילים, אך לעיתים החובשים עצמם נזקקים לסיוע הנפשי הראשוני לאחר טיפול באירועים קשים במיוחד. היחידה שנקראת יחידת ״חוסן״ פעלה באופן משמעותי לאחר האסון במירון. עשרות מתנדבים חוו קושי נפשי, ואנשי המקצוע גילו כי טיפול מהיר, אפילו של שיחת אוורור, שיתוף בחוויות והקשבה, יכול למנוע נזק מאוחר ומצטבר.

גם כאן באלעד הגיעו אנשי יחידת חוסן באיחוד הצלה כבר בערב הפיגוע. בתחילה הם העניקו טיפול ראשוני לעדי ראיה שהיו בהיסטריה ולאחר מכן כינסו את המתנדבים. באיחוד הצלה אלעד מעל 70 חובשים מתנדבים, רבים מהם טיפלו בנפגעי האירוע, חלקם היו באזור הפארק במקרה ונקלעו לזירה המדממת ללא כל הכנה מראש.  ביחידת חוסן בנו תוכנית מהירה למענה למתנדבים, כבר בערב הפיגוע המתנדבים קיימו מעגל שיחה עם אנשי מקצוע, כאשר במוצאי השבת התקיים מפגש נוסף בבית המתנדב שברחוב אבטליון ובו השתתף גם ראש העיר שהגיע לברך את המתנדבים על פעילותם הברוכה.

ביום שלישי זכו המתנדבים להרצאה בת שעתיים מאת חיים אוטמזגין, מפקד ותיק ביחידת זק״א, ממנו שמעו על טכניקות להתמודדות עם המראות שנצרבו בנפש.

בנוסף קיימו באיחוד הצלה תחקור של האירוע בפארק, ממנו עלה הקושי בפינוי הנפגעים עקב מחסור באמבולנסים ועקב קשיי נגישות לאמבולנסים לשבילי הפארק הצרים. לאחר קבלת ממצאים אלו, נענתה הנהלת הארגון והעמידה למען תושבי העיר באופן מיידי רכב חירום מסוג "מינילנס" המסוגל להגיע למקומות צרים אליהם אמבולנס רגיל אינו יכול להגיע.

 

—–

 

"אנחנו, כמתנדבי מד"א, הבנו שאנחנו לא לבד"

מתנדבי הצלה אלעד משחזרים את הרגעים הקשים

בין הראשונים שהגיעו לזירת האירוע, היו מתנדבי וכונני הצלה – מד"א, שנחשפו בזירה למראות קשים וטיפלו בנפגעים אותם הכירו באופן אישי. בשל כך קיימו הצוותים מפגש חוסן נפשי, במטרה לשתף אודות התחושות הקשות ולתמוך בחבריהם לצוות באופן נפשי.

המפגש המיוחד, שתואם ע"י הפראמדיקית המפקחת במרחב ירקון של מד"א ענת גילגל והנהלת המרחב, התקיים בהובלת פרופ' חיים קנובלר, פסיכיאטר בכיר, ראש מחלקת בריאות הנפש בצה"ל לשעבר, המשמש כיועץ חוסן במגן דוד אדום וד"ר אלי יפה, סמנכ"ל קהילה במד"א. במהלך המפגש, בו נכחו 27 מתנדבי ועובדי מד"א אשר העניקו טיפול רפואי בזירה באלעד, סיפרו המשתתפים על התחושות הקשות, עבודת הצוות, הקושי 'לסגור' את האירוע נוכח בריחת המחבלים והמשבר מולו התמודדו, כאשר טיפלו בתושבי עירם ושכניהם. המשתתפים גילו חוסן ותחושת לכידות ושיתפו בתחושות הקשות מזירת הפיגוע.

במהלך המפגש שהתקיים בהשתתפות ראש העיר הרב ישראל פרוש, מנהל מרחב ירקון במד"א דורי חיים והנהלת המרחב שיתף גם ד"ר אלי יפה, סמנכ"ל הקהילה של מד"א ופרמדיק בהכשרתו שהגיע לזירת הפיגוע בתחושותיו. בתום המפגש חזרו הצוותים שטיפלו לזירת הפיגוע הקשה, הדליקו נרות זיכרון לעילוי נשמת הנרצחים ושרו שירי אמונה.

מרדכי כהן, חובש ונהג אמבולנס מתנדב במד"א, אמר לאחר מכן כי "אני מתנדב במד"א 20 שנה, אבל הפיגוע באלעד היה מקרה קיצוני עבורי. כתושב העיר, לטפל בשכנים שלי מהיישוב זה רגע לא קל שהולך איתי עד עכשיו. כשאני מטפל במשמרת אני מקפיד להפריד ולנתק את הנפש מהאירוע, אבל במקרה הזה היה לי לא פשוט בכלל, נוכח הנסיבות המורכבות של פיגוע שהיה ממש מול הבית שלי. מפגש החוסן הנפשי היה חשוב ומיוחד מאוד עבורי, בו שיתפתי את שעברתי ושמעתי מהקולגות ומהחברים שלי במד"א את הצד שלהם. המפגש סייע לחוסן שלנו וגרם לכולנו להרגיש שאנחנו יחד, כולנו באותה הסירה".

חובש מד"א רכוב על אופנוע, משה בדני: "הסיטואציה הייתה מאד מורכבת והפיגוע הותיר בי משקעים לא פשוטים. ברגע שיש מי ששומע אותך ומתעניין בכל דבר קטן שעובר עליך זה משמעותי מאד. ניסיתי לרפא את הנפש בכוחות עצמי מאז הפיגוע אבל לאחר המפגש הרגשתי שחרור אדיר. אלה היו האנשים הנכונים שעמם היה צריך לדבר ולפרוק. התהליך של השיחה בהנחיה פשוט עזרה באופן חד משמעי להתמודד עם המשקעים מאותו ערב קשה".

 

דילוג לתוכן