כך עולה מהדו"ח השנתי של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה שפורסם השבוע *
במקביל – משרד התחבורה יוכנסו נוהלים חדשים לטיפול בתלונות המגיעות למוקד הארצי (8787*) בזמן אמת
תושבי אלעד ממעטים להתלונן על אי ביצוע נסיעות, איחורים ואי עצירה בתחנות של קווי התחבורה הציבורית בעיר, ממנה ואליה – כך עולה מהדו"ח השנתי של אגף הפיקוח, הבקרה והאכיפה של הרשות הארצית לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה לשנת 2022 למניינם, שפורסם השבוע.
מהדו"ח עולה כי ברשות הארצית נתקבלו במהלך השנה החולפת 2540 פניות הנוגעות לאשכול אונו-אלעד של חברת "קווים", אולם רק עשרות מהם התייחסו לקווים המשרתים את אלעד. בנוגע לאשכול חשמונאים, המשרת בעיקר את מודיעין עלית, הגיע מספר הפניות ליותר מפי שניים (5357) ולעומת זאת מאשכול ביתר ועמק האלה, שגם אותם מפעילה חברת "קווים" התקבלו רק 1870 פניות.
במקביל לדו"ח, פרסמה השבוע הרשות הארצית לתחבורה ציבורית נוהל חדש המגדיר את התנהלות המוקד הטלפוני של משרד התחבורה (8787*) מול חברות התחבורה הציבורית.
לפי הנוהל החדש, המוקד של משרד התחבורה יעביר ויתעד דיווחים של תלונות נוסעים מהשטח לחברות התחבורה הציבורית בזמן אמת, כאשר במקרים מסוימים שהוגדרו בנוהל, על מוקד משרד התחבורה ליצור קשר מיידי עם מרכזי הבקרה של חברות התחבורה הציבורית ולפעול מולם לפתרון הבעיה בזמן אמת.
חברות התח"צ נדרשות להעמיד מענה אנושי מיידי לפניות המועברות ממוקד משרד התחבורה עד השעה אחת בלילה מדי יום, זאת בשונה מהמצב עד כה שבשעות שלאחר סגירת מוקדי המידע של החברות, לא היה לנוסעים לאן לפנות ועם מי לדבר.
המקרים שיטופלו על ידי מוקד משרד התחבורה בזמן אמת בין היתר הם: אי יציאה של קו מתחנת המוצא כאשר מדובר על 2 הנסיעות האחרונות של אותו קו לאותו יום, ובמהלך היום במקרה של תדירות אחת ל -40 דקות לפחות, או בקווים בתדירות גבוהה יותר – כששני אוטובוסים רצופים לא יצאו כשחלפו 20 דקות מהמועד בו היתה אמורה להתבצע יציאת האוטובוס הראשון.
לגבי אוטובוסים שלא עצרו באחת מתחנות מסלול הקו ולא העלו נוסעים, נקבע כי כאשר מדובר באוטובוסים אחרונים ואין באפשרות החברה המפעילה לתת מענה בתוך 30 דקות, נדרש מהמוקד להציע לנוסעים לקחת מונית ולשלוח קבלה להחזר.
מקרים נוספים בהם יטפל המוקד באופן מיידי ויוודא שניתן מענה לנוסעים הם תקלה באוטובוס, נוסעים שהאוטובוס ברח להם בתחנת התרעננות ואובדן של תרופות נחוצות או ציוד מציל חיים.
עוד נקבע בנוהל כי במקרה ומגיעים יותר משלוש פניות על אותו אירוע, על מוקד משרד התחבורה לערב גורם בכיר יותר בהנהלת המוקד של חברת התחבורה שיוודא את הטיפול בנושא.
"דרך שווה" העלתה את ההוצאה החודשית על התחבורה הציבורית בעיר מעל הממוצע הארצי
רפורמת "דרך שווה" בתעריפי התחבורה הציבורית, שנכנסה לתוקף לפני כחצי שנה, הביאה לגידול של יותר מ-10% בהוצאה החודשית הממוצעת של תושבי אלעד המשלמים באמצעות כרטיס "רב־קו" – כך עולה מנתוני חברת "הופאון", המפעילה עבור משרד התחבורה את הטעינה של כרטיסי רב־קו ואת אפליקציית רב־פס.
השוואת ההוצאה בשלשת החודשים האחרונים של שנת 2022 למניינם, לעומת אותם החודשים בשנה שקדמה לה העלתה כי העלייה בערים בני ברק, אלעד, מודיעין עילית וביתר עילית, היתה גדולה יותר מהממוצע הארצי, שעמד על 10 אחוז. בביתר עילית, למשל, ההוצאה הממוצעת באותם חודשים בשיעור של 49%-64% לעומת אותם חודשים בשנה הקודמת.
באלעד, לעומת זאת, ההוצאה על תחבורה ציבורית זינקה מ-53 שקל ל-67 שקל מביטול ההעדפה בתעריפים שממנה נהנו תושבי העיר עד הרפורמה ומביטול ההנחה בשיעור של 20% למטעינים 'כסף צבור' בכרטיס הרב־קו.
ראוי לציין כי בהסכם הקואליציוני שנחתם בין הליכוד ליהדות התורה סוכם על החזרת ההנחות מהן נהנו תושבי הערים מהמעמד הסוציואקונומי 2-1 ואף על אפשרות ל'החזר רטרואקטיבי'.