"חייבים לקחת אחריות בבניה"

 

אומר המהנדס אמיר ביאר, המתמחה במבנים מסוכנים שהוזעק לאשר את החזרתם של דיירי הבניין ברחוב הרי"ף לבתיהם ומוסיף "כמות תוספות הבנייה שנעשו בעיר לאחר גמר הבנייה המקורית – עצומה, וחלק מהבניינים אינם מתוכננים לעמוד ב'עומס היתר'" * לצד ההבנה בנוגע ל 'פתרונות הדיור' שנבנו בעבר, הוא מברך על שינוי מדיניות העירייה בנידון מ'כל דכפין ייתי ויבנה' לחיוב 'בעלי התוספות' בהחזרת המצב לקדמותו.

"בניין המגורים ברחוב הרי"ף שפונה בשבוע שעבר פעמיים מכל יושביו בעקבות בור שנפער בכניסה אליו, איננו הראשון לגביו התעוררה בעיית העמידות. בעיית העמידות נוצרה בעקבות תוספות הבנייה שנעשו בו. חשדות דומים התגלו בעבר גם במבני מגורים אחרים בעיר, אולם במקרים ההם לא היה פינוי כמו במקרה האחרון" כך מגלה המהנדס אמיר ביאר, המתמחה במבנים מסוכנים, בשיחה עם "קוראים אלעד".

לדברי המהנדס הפועל בשירות העירייה זה למעלה מעשור, "לכמות תוספות הבנייה שנעשו בעיר לבנייני המגורים לאחר גמר בנייתם המקורית – אין לדעתי אח ורע בשום עיר אחרת, מלבד הערים החרדיות".

"עם כל ההבנה למצוקת הדיור בכלל והקשה שבעתיים במגזר החרדי – חלק גדול מה'פתרונות' שנעשו אינם חוקיים והם מזיקים בראש ובראשונה לדיירי אותם הבניינים. הבניינים אינם מתוכננים לעמוד ב'עומס היתר' ובמקום להשביח את הנכס – הם מסכנים את יציבותו וגורמים לו לירידת ערך".

"חפירה מתחת למבנה לא אמורה להיות מאושרת מלכתחילה. אם רוצים לעשות אותה כראוי, על כל פרטיה ודקדוקיה, ככל הנראה היא גם לא תשתלם כלכלית. כל היתר לתוספת מחייב לעבור בקרה של דרכי גישה, דרכי מילוט, איטום, אוורור, מוגנות של פיקוד העורף ועוד. קשה מאד לתקן את הנזקים שנגרמו לאותם מבנים לא מעטים בהם בוצעו אותן 'תוספות יתר'" מוסיף המהנדס ביאר.

"אני שמח שמדיניות העירייה בנושא השתנתה בשנים האחרונות ממדיניות של 'כל דכפין ייתי ויבנה' למדיניות שהחלה לחייב את 'בעלי התוספות' להחזיר את המצב לקדמותו. הקשיים הכרוכים בכך ברורים, לרבות טענת ה'הפלייה' בין אלה שעשו זאת בעבר הרחוק לאלה שעשו זאת לאחרונה" אומר המהנדס ומצביע על הסכנות ליציבות המבנה בעמידה ברעידות אדמה, בעיות סניטריות, חוסר אוורור, סכנת גז הראדון ועוד.

"להערכתי, קברניטי העיר בעבר לא היו מודעים לסכנות הללו ואחרות שלא מניתי, והם באו לקראת התושבים שבקשו להרחיב את בתיהם ולהוסיף יחידות דיור. בעיר אלעד קיים צורך משמעותי בפתרונות דיור לזוגות צעירים ולכאלה שמשפחתם התרחבה. בעבר, לא לקחו בחשבון את העובדה שמבני המגורים אינם ערוכים לקלוט כל מסה שמוסיפים עליה" מבקש המהנדס ללמד להבהיר לבונים ללא ה'היתר' או בחריגה ממנו. כמובן מי שבונה במסגרת היתר כחוק, נדרש ממנו להמציא אישורי יועץ ביסוס קרקע ויועצים נוספים ותוכניות שיוודאו שלא תהיה פגיעה בעמידות המבנה.

ביאר, שהוזעק בשבוע שעבר פעמיים לבדוק את עמידות המבנה ברחוב הרי"ף ואישר את החזרתם של דייריו לבתיהם, הגיש השבוע שורה ארוכה של פעולות שעל מרחיבי דירותיהם לנקוט כדי לייצב את המבנה מחדש ולמנוע אפשרות של פינוי נוסף.

דילוג לתוכן